דיאטה שמשפרת את תפקודי המוח

למי שלא בקיא בדיאטה הטרנדית, מדובר בדיאטה שבה אוכלים בעיקר שומנים וירקות, ונמנעים כמעט לחלוטין מפחמימות ומשאירים כמות מופחתת של חלבונים. הרעיון בדיאטה הזו היא לחקות מצב של צום שבו הגוף מתחיל לפרק את השומן ולהפוך אותו לאנרגיה דרך מנגנון מטבולי שנקרא קיטוזיס. כדי שזה יקרה, הגוף צריך להשתמש בכל מאגרי האנרגיה שנמצאים בכבד ואז הוא מתחיל בעצם לפרק את השומנים. דיאטה זו עוזרת לחולים ברחבי העולם גם במצבי אפילפסיה ונחשבת לכזו שעוזרת למזער או להקטין את התקפי המחלה. בעבר גם נחקרו הקשרים לטיפול בסוכרת והורדת מדדי הסוכר ואף נקשר קשר לשיפור סיבולת לב ריאה בקרב ספורטאים.
רבים משייכים את הדיאטה הקטוגנית לדיאטת פליאו, שהיא דיאטת האדם הקדמון המכילה בעיקר כמויות גבוהות של מאכלים מהחי, וגם פחמימות כמו בטטות, תפוחי אדמה, פירות וירקות שורש, כאשר הדיאטה הקטוגנית מכילה בעיקר שומן ולא רק מהחי, ובה נמנעים כמעט לחלוטין מהפחמימות על מנת שהגוף יפרק את השומן כמקור עיקרי לאנרגיה.
מה אוכלים בתכלס בדיאטה? הרעיון העיקרי היא למזער את כמות הפחמימות ולהתמיד במזון שומני אך בריא, כלומר זה לא אומר שהכוונה היא לטגן ולאכול מאכלים מטוגנים ושומניים, אלא לבחור השומנים הבריאים לצד ירקות טריים כשהמטרה היא לאכול מזון נקי ובריא. שומנים לדוגמא: טחינה, אבוקדו, שקדים, אגוזים, זיתים וגרעינים. ניתן גם לשלב חלבונים בתפריט במידה פחותה כמו ביצים, בשר, דגים וגבינות.
ממה נמנעים? פחמימות וסוכרים כמו לחמים, פסטות, עוגות, עוגיות, גלידות, אורז, פסטות, וכל מה שמתוק, מעובד ומכיל סוכר.
יתרונות: ירידה מהירה יחסית במשקל, תחושת קלילות, שיפור תפקודי המוח, ירידה בהתקפים של אפילפסיה, ירידה במדדי דלקת וירידה במדדי הסוכר. צריך לזכור שכל מקרה לגופו ודיאטה שתתאים לאחד, לא בהכרח תתאים לאחר.
חסרונות: קושי בהתמדה לאורך זמן. נראה אתכם מוותרים על לחם, ופחמימות כאורח חיים ולכן רבים לא מתמידים בה לטווח ארוך. בנוסף, אנשים שהתמידו בדיאטה מדווחים על ריח של אציטון מהפה, עייפות בעיקר בתחילת הדרך ועצירות. בנוסף, תזונה שגורמת לניצול אנרגיה משומן לאורך זמן עלולה להכביד על הכליות ולגרום להיווצרות של אבנים בכליות.
טיפים לדרך:
- להיעזר באיש מקצוע. לא לעשות אל הדיאטה על דעת עצמכם. במידה ובחרתם בה יחד עם איש מקצוע, חשוב לקבל תפריט מאוזן ומבוקר.
- עשו בדיקות דם תקופתיות כדי לראות שהגוף שלכם מגיב טוב לדיאטה.
- אל תעתיקו דיאטות אחד מהשני. זכרו שלכל אדם מתאימה תזונה מסוג אחר לפי מצב הבריאות שלו.
- הרבו באכילת ירקות ובעיקר ירוקים.
- הקשיבו לגוף. אם אתם לא מרגישים טוב, תשקלו דיאטה אחרת.
קישור למחקר – https://www.nature.com/articles/s41598-021-02849-0
מאת: שרון ינובסקי קפלן – מאמנת כושר וריצה, אמא לארבע, מרתוניסטית ועיתונאית.